16th June, 2024

New York City

New York, een stad waar u nooit genoeg van krijgt! Te midden van de chaotische drukte van mensen en yellow cabs bevinden zich fascinerende musea, fantastische warenhuizen, restaurants en vele unieke kleine wijken. De stad New York in één woord? Dat lukt niet! De 'hoofdstad van de wereld' heeft ruim zeven miljoen inwoners en al die mensen leven op een oppervlak van 780 vierkante kilometer.

New York City bestaat uit wel vijftig eilanden. De meeste eilandjes zijn te klein om hier te noemen. De eilanden liggen dicht tegen het vaste land aan en worden door de Hudson en East River gescheiden. Het belangrijkste en bekendste eiland is Manhattan. Een ander belangrijk eiland is Long Island, waar onder meer de wijken Queens en Brooklyn op liggen. De wijk The Bronx is de enige wijk van New York City die op het vasteland van de Verenigde Staten ligt.

Soms lijkt New York ? puinhoop van aftandse infrastructuur, kibbelende politici, files vanaf warenhuis Macy’s tot aan Holland Tunnel en door stakingen hoog opgestapeld huisvuil. Maar ongeacht de problemen en de nederlagen: de overwinningen zijn zo groot, de prestaties zo enorm en het puur menselijke schouwspel zo verbazingwekkend, dat niets de stad kan stoppen. Wie er gaat wonen of de stad opnieuw bezoekt, zal ontdekken dat New York City inderdaad de meest unieke wereldstad is. Het is een stad die werkelijk nooit slaapt: op elk moment van de dag kunt u in overvloed voedsel, vermaak, apotheken, vervoer en spannende architectuur vinden: en dat is pas het voorgerecht. New York kent nog meer hoogtepunten, een aantal willen wij u niet onthouden:

Het Vrijheidsbeeld
Het Vrijheidsbeeld was in 1886 een geschenk van het Franse volk ter viering van de alliantie die leidde tot de onafhankelijkheid van de Verenigde Staten van Amerika. Het is het symbool van VS en van de vrijheid en gelijke mogelijkheden voor allen waar het land voor staat.

Brooklyn Bridge
De Brooklyn Bridge, voltooid in 1883, was 's werelds eerste stalen hangbrug en 20 jaar lang ook de langste. De brug was de eerste verbinding tussen de in die tijd afzonderlijke steden Brooklyn en Manhattan. U kunt het beste te voet over de brug gaan om deze schoonheid te waarderen, tevens heeft u vanaf hier een prachtig uitzicht op de skyline van downtown Manhattan. Als u de marathon van New York gaat lopen, dan komt u deze brug automatisch tegen!

Ground Zero
Ground Zero; de plek waar ooit de Twin Towers stonden. Ondanks dat de wederopbouw reeds is begonnen, is het nog steeds een zeer indrukwekkende plek. Aan de overkant van de straat is een kerk waar de brandweerlieden, politieagenten en mensen die de ramp niet hebben overleefd worden herdacht. Indrukwekkende verhalen, aangrijpende brieven en mooie spandoeken hangen overal in de kerk en laten een indruk achter die u nooit vergeet.

Empire State Building
Meer dan veertig jaar was het Empire State Building het hoogste gebouw ter wereld. Het is vanaf de meeste plekken in New York te zien en zal altijd een belangrijke wolkenkrabber blijven. Dag en nacht trekt het gebouw bezoekers. Een hogesnelheidslift brengt u razend snel naar de 86e verdieping en de 102e verdieping, beide met uitkijkgalerij. Het uitzicht is uniek en essentieel voor een goed begrip van het stratenplan van Manhattan. Attracties in het gebouw zijn de Guinness Exhibition of World Records en Skyride, een gesimuleerde vlucht over de stad in een theater dat beweegt.

Rockefeller Center
Rockefeller Center is een van de hoogste gebouwen van New York. Op de bovenste verdieping bevindt zich Top of the Rock. Dit is een gloednieuwe attractie, waarmee u met een spectaculaire lift naar de top wordt gebracht, alwaar u kunt genieten van een zeer indrukwekkend uitzicht over heel Manhattan. Ondanks dat het gebouw lager is dan de Empire State Building, is het een leuk (goedkoper) alternatief om te genieten van een mooi uitzicht.

Chinatown
Het straatleven van New York krijgt een geheel ander karakter op de overvolle trottoirs van Chinatown, dat wordt begrensd door het Civic Center, Little Italy en de Lower East Side. De kraampjes zijn afgeladen met vis, schaaldieren, groenten en fruit. U kunt hier heerlijk winkelen en souvenirs kopen voor het thuisfront.

Central Park
De grote groene rechthoek van 341 ha loopt tussen Upper East en de Upper West Side 50 straten lang van zuid naar noord. Hier kunt u wandelen, joggen, skaten, voetballen, maar ook luisteren naar muziek of heerlijk liggen in het gras en genieten van de vele eekhoorns. In Central Park is ook de finish van de ING New York City Marathon. Een ervaring om nooit te vergeten! De belangrijkste attracties bevinden zich ten zuiden van 68th Street, dus u zou kunnen beginnen in de buurt van de Children’s Gate en dan noordwaarts gaan. Daal op 5th Avenue de trap af naar het Arsenal, een fort van rode baksteen, gebouwd in 1848 voor de opslag van wapens, nu het hoofdkwartier van de gemeentelijke parkdienst. Het pad om het gebouw leidt naar het Central Park Wildlife Center, waar de 450 dieren niet in kooien leven maar los rondlopen.

Times Square
Ga op Father Duffy Square staan, tussen 46th en 47th Street ten noorden van Times Square. Daar, waar Broadway en 7th Avenue elkaar kruisen, schiet het auto- en voetgangersverkeer voorbij. Dag en nacht schreeuwen lichtreclames hun boodschap uit. Hier bevinden zich theaters, restaurants en gebouwen die op zichzelf al bestemmingen zijn. Deze pracht en praal vormen de toegangspoort tot de nieuwste uitspatting van de stad: New 42nd Street.

top