16th June, 2024
Olivia Hendrickx Research Fund

Het Olivia Hendrickx Research Fund werd opgericht door de Heer en Mevrouw Hendrickx uit Herentals. Zij verloren hun kleine dochtertje Olivia ten gevolge van een hersenstamtumor. Het was voor hen onaanvaardbaar dat onderzoekers geheel afhankelijk zijn van subsidies en dat daardoor vernieuwende technieken geen kans maken. De inzet en financiŽle steun van hun fonds maakt gericht wetenschappelijk kankeronderzoek naar hersentumoren bij kinderen mogelijk. Het fonds steunt hiervoor op een nauwe samenwerking met een team deskundigen (onderzoeksgroep) van de Katholieke Universiteit Leuven dat zij voorziet van continuÔteit en financiŽle zekerheid onder de meest professionele omstandigheden.

De onderzoeksgroep wil een nieuwe therapie ontwikkelen voor patiŽnten met een bepaald soort kwaadaardige hersentumor, het ďmaligne gliomaĒ. Deze tumor komt zelden voor op de kinderleeftijd.

De onderzoeksgroep ontwikkelde in de voorbije jaren dankzij de steun van het Olivia Hendrickx Research Fund een nieuwe therapie, immuuntherapie, om het afweersysteem van de patiŽnt zelf te stimuleren, om op deze manier controle te krijgen op de groei van de tumor. Dat is natuurlijk een heel vernieuwend behandelingsconcept voor hersentumoren. Een extra moeilijkheid is dat elke behandeling patiŽnt-specifiek is, en uitgevoerd wordt met dendritische cellen van de patiŽnt zelf, die ze kweken in het laboratorium en die daar beladen worden met de eiwitten uit de tumor van de patiŽnt. Eigenlijk is het een ingewikkelde ďoperatie met cellenĒ, buiten het lichaam.

Er is een exponentiŽle toename van het aantal patiŽnten. Ze komen uit 7 verschillende landen. De laatste analyse toont dat er op dit moment 181 patiŽnten gevaccineerd werden. Nergens in de wereld zijn zoveel patiŽnten door 1 centrum behandeld.

De oprichting van dit laboratorium is mede mogelijk gemaakt door de financiering van de apparatuur door het Olivia Hendrickx Research Fund. Een andere belangrijke mijlpaal in de werking van het fonds is de internationalisering van de immuuntherapie voor maligne gliomen. Er werd een Europese groep (HGG-IMMUNO-group) opgericht met concrete afspraken rond de procedure van de celproductie, de oprichting van een gemeenschappelijke database en het concept van behandeling. De formele partners van dit consortium zijn de universiteiten van Barcelona, Brno, Budapest, DŁsseldorf, Erlangen, Geneva, Halle, Lausanne, London, Leipzig, Lyon, Milaan, Nijmegen, Regensburg, Stockholm, Wenen, Warschau, Wuerzburg en Debrecen. Dit consortium wordt geleid door een team, bestaande uit Mevr Hendrickx (Ilse Dereze), Professor Dr. Van Gool, Professor Dr. De Vleeschouwer en Professor Dr. Gaetano Finocchiaro.

Het is onvoorstelbaar hoe de Heer en Mevr Hendrickx de machteloosheid bij het verlies van de kleine Olivia hebben omgezet tot motivatie om andere mensen hoop te geven. De internationalisering is een duidelijk teken dat alle deelnemende universiteiten samen de techniek van de immuuntherapie willen implementeren om op deze manier reŽle kansen voor een langer kwaliteitsvol leven te geven aan de patiŽnten. Een financiŽle steun voor onze toekomstige kinderen blijft een nobele doelstelling.

top