28th May, 2024


Kolonel op loopschoenen

Dit artikel verscheen in 's werelds meest gelezen loopblad "RUNNERS'S World"

Luitenant-kolonel Pol Vanden Berghe beantwoordt in het geheel niet aan het traditionele beeld van de keiharde ijzervreter.
Integendeel.

Toen Mieke Boeckx, de vrouw die Vlaanderen aanzet tot lopen, een jaar geleden op zoek ging naar een nieuwe gastheer voor haar traditionele sportdag ten voordele van "Kom op tegen Kanker", kwam ze min of meer toevallig terecht bij het 29ste Bataljon Logistiek te Grobbendonk, waarvan Vanden Berghe commandant is.

Vanden Berghe:"mijn beide ouders zijn aan kanker overleden en ook in ons bataljon wordt ik geregeld geconfronteerd met deze vreselijke ziekte."

Maar Vanden Berghe koestert nog andere motieven en opvattingen. Hij vertelt over zijn manier van leiderschap, die in alles afwijkt van de oude clichés die over militairen de ronde doen. Bovendien moet het leger zich dienstbaar maken. Zo ondersteunt elk van de vier compagnieën in Grobbendonk een goed doel. "Kom op tegen Kanker" is een ander voorbeeld. Tientallen militairen hebben er zich vrijwillig voor ingezet. Voor de eerste keer nam het evenement drie dagen in beslag. Vijfduizend fietsers, wandelaars en lopers, onder wie duizenden schoolkinderen, namen eraan deel.

Vanden Berghe liep op de slotdag de tien kilometer moeiteloos uit. "Vier jaar geleden werd ik bij het lopen op het zebrapad door de een wagen aangereden. Pas na een lange lijdensweg kon ik weer lopen. Ik moest wel vaak stretchen, tot twintig keer per dag, soms op de vreemdste plaatsen en in kolonelskostuum. dat is weleens hilarisch, ja"

top